
Een wijs man zei me ooit: een dag zonder kip is een week niet geleefd. Als laatste recept in "De week van.... Boris" wil ik graag een recept met jullie delen waarvoor ik inspiratie op heb gedaan tijdens een van mijn reizen naar de Canarische eilanden. Want zo gaat dat bij mij, het liefst ben ik minstens 3 keer per jaar op reis om nieuwe producten, keukens en eetgewoontes te ontdekken om daar vervolgens mijn eigen draai aan te geven.
Beer can chicken Canarische stijl met Canarische aardappels en geroosterde groenten
Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten:
Voor de kip:
1 hele kip (+-1,3kg)
scheutje zonnebloemolie
4 theelepels bruine basterdsuiker
1 theelepel selderiezout
1 theelepel zeezout
1 theelepel gemalen peper
2 theelepels komijn poeder
2 theelepels gerookt paprika poeder
1 a 2 sjalotten
3 tenen knoflook
75 milliliter bier
Voor de Canarische aardappels:
500 gram krieltjes
25 milliliter blanke balsamico azijn
100 milliliter zonnebloemolie
50 milliliter olijfolie
3 theelepels komijn poeder
2 theelepels gerookt paprika poeder
1 rode paprika
1 rode chillipeper (optioneel)
1 theelepel zeezout
1/2 theelepel gemalen peper
Voor de geroosterde Groenten:
250 gram kastanje champignons
1 venkelknol
3 flinke wortels
zeezout
gemalen peper
flinke scheut zonnebloemolie
Benodigdheden:
snijplank
scherp klein mesje
scherp koksmes
staafmixer
litermaat of maatbeker
2 bakblikken of ovenschalen
oven
Bierblik 0,5 liter
Pan met deksel
Dunschiller
Beer can chicken
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Smeer de kip in met zonnebloemolie.
3. Meng de suiker, zout, selderiezout, komijn en paprikapoeder goed door elkaar en strooi dit over de hele kip.
4. Snij de sjalot en knoflook dusdanig dat het in het blik past (met schil en al) en stop het in het blik met bier
5. Stop het blik in de holte van de kip en zet het op het bakblik en schuif hem voorzichtig in de oven voor 1 uur en 15 minuten.
Canarische aardappels
1. Doe de krieltjes in de pan en vul met koud water tot net boven de krieltjes en voeg flink wat zeezout toe en zet deze op het vuur met de deksel erop en laat deze vanaf het moment dat het kookt 20 minuten koken.
2. Smeer de paprika en chillipeper in met zonnebloemolie en doe deze in de oven voor +-15 minuten.
3. Verwijder de schil en zaadlijsten zodra ze zijn afgekoeld.
4. Meng alle ingrediënten behalve de olie en pureer dit met de staafmixer tot een gladde massa.
5. Schenk rustig de olie erbij tijdens het staafmixen.
6. Giet de krieltjes af en doe de mojo rojo (de zojuist gemaakte saus) over de krieltjes en doe de deksel er weer op.
Geroosterde groenten
1. Krab met de achterkant van het mesje het eventuele zand van de champignons en doe ze in het bakblik.
2. Snij de venkel in gelijke parten en doe ze erbij in het bakblik.
3. Schil de wortels en halveer ze en snij ze daarna in parten.
4. Giet de zonnebloemolie over de groenten en voeg peper en zout naar smaak toe
5. Doe het bakblik voor +-30 minuten in de oven.
Eet smakelijk!