
Wijn gelei kan je in heel veel variaties maken, elke wijn is anders en heeft zijn eigen kenmerken. Ik heb gekozen voor een Chardonnay blend met Catarratto, van Mijn Hemel. Een vrij frisse wijn met veel aroma’s van lentebloesem en tropisch fruit. En omdat de zomer is begonnen gebruik ik zomers rood fruit. Maar je zou ook kunnen kiezen voor een muscat wijn, die al zoeter is van zichzelf waardoor je minder tot geen suiker hoeft toe te voegen. Of bijvoorbeeld een wijn met een bubbel, als je deze maakt op de manier met alleen een klein beetje verhitten en dan de rest van de wijn toe te voegen, krijg je kleine lucht belletjes in je gelei. Het is wel handig eerst je fruit te proeven, zodat je de hoeveelheid suiker aan je fruit kan aanpassen. Als jij hele mooie zoete aardbeien hebt, heb je minder suiker nodig dan wanneer je aan het eind van het seizoen de minder zoete aardbeien hebt.
Chardonnay gelei met rood fruit
Ingrediënten:
0.75 l Chardonnay
+/- 100g vanille suiker (of suiker met 1 vanille stokje)
+/- 100g suiker
9 gelatine baadjes.
Lekker wat fruit naar keuze (ik heb gekozen voor aardbeien, bramen, frambozen, kersen en blauwe bessen) *
* Kijk naar het seizoen en wat je lekker vind. Pas alleen op met verse kiwi, ananas, papaja en vijgen bij deze vruchten reageert de gelatine niet.
Benodigdheden:
Steelpan van minstens 1,25L inhoud
Weegschaal
Mes (voor het schoonmaken van het fruit)
Kopjes/glaasjes/bakjes om het in te serveren
Lepel of spatel om door te roeren / laatste uit het pannetje te schrapen.
- Neem 1 glas a +/- 0.125L Chardonnay, en verwarm deze in een klein steelpannetje (Wil je een dessert zonder alcohol, doe dan de hele fles in het pannetje). Samen met de vanille/suiker (wanneer je verse vanille stokjes gebruikt eerst open snijden en het merg eruit schapen, het stokje en de merg allebei bij de Chardonnay in het pannetje doen) laten verwarmen tot het net kookt.
- Laat ondertussen de gelatine blaadjes in een kom met koud water weken zodat ze zacht worden. Zodra ze helemaal zacht zijn, knijp je ze uit en doe je ze bij de Chardonnay in het pannetje.
- Laat dit mengsel iets afkoelen terwijl je ondertussen je fruit schoon maakt en portioneert.
- Doe de rest van de fles wijn in het pannetje en roer nog alles door elkaar. Het hele geheel moet nu nog steeds vloeibaar zijn!
- Verdeel het fruit in de kopjes/glaasjes/bakjes waarin je de gelei wilt serveren, schenk daarna de Chardonnay over het fruit. En zet ze in de koelkast. Afhankelijk van de grote van de kopjes/glaasjes/bakjes moet de gelei langer in de koelkast. Hoe kleiner, hoe sneller de gelei is opgestijfd. Dit kan 1 tot 4 uur duren.
Na het opstijven serveren en genieten!