
Goede gnocchi is één van de dingen waar je mij wakker voor kan maken. Alleen al simpel met roomboter en salie loop het water me al in mijn mond. Ik ben gek op de Italiaans georiënteerde keuken en zie dit als een soort Comfort Food!
Zelf gnocchi maken is niet moeilijk, het kost alleen veel tijd maar het is meer dan de moeite waard! Ik maak vaak wat meer en vries het in, zodat ik zodra ik vrienden te eten heb het uit de vriezer kan trekken en een totaal zelfgemaakte maaltijd op tafel kan zetten zonder lang bezig te zijn (het langdurige werk is dan allemaal al gedaan maar proef zeker terug).
(Zelf gemaakte) Gnocchi met groenten en crème fraiche
Dit recept is voor 4 personen
(Dit is een vegetarisch gerecht, ben je nou een vlees fanaat, voeg dan spekblokjes of ham blokjes toe!)
Ingrediënten:
1 kilo aardappelen
1 ei
+/- 300 g bloem + 300g *
* voor het deeg heb je ongeveer 300g bloem nodig, ik zorg er alleen altijd voor dat ik het dubbele in huis heb, want met het bestuiven en het niet aan elkaar vast laten plakken ben je altijd veel meer bloem kwijt dan dat je denkt!
Benodigdheden:
Ruime pan om de aardappelen in te koken en later de gnocchi
Mesje om te controleren of de aardappelen goed gekookt zijn en het deeg te snijden
Oven
Zeef / aardappel stamper / aardappel pers
Schoon aanrecht of glad werkoppervlak
Schone handen (sowieso altijd handig met koken)
Eventueel vork voor patroon op gnocchi
Aardappel
- Kook de aardappelen inclusief schil tot ze gaar zijn (gemiddeld 20 minuten, ligt aan de grote van de aardappelen), dit is makkelijk te controleren door met een aardappelschilmesje in de aardappel te prikken. Als je makkelijk in de aardappel glijdt is hij gaar.
- Als de aardappelen bijna gaar zijn zet je de oven aan op 220 graden Celsius, zodat de oven kan voorverwarmen.
- Als de aardappelen gaar zijn leg je ze (op een rek) in de oven en laat je ze 20 minuten in de oven drogen, zodat er een deel van het vocht van de aardappel verdampt.
- Hierna haal je ze uit de oven en laat je ze iets afkoelen, zodat je je vingers niet verbrand terwijl je de schil van de aardappel er af haalt (of je bent eigenwijs zo als ik en begint al gelijk door de aardappel vast te pakken in een theedoek).
- Haal van alle aardappels het velletje eraf, door simpelweg het er met je vingers af te trekken, dit gaat erg gemakkelijk wanneer de aardappel nog warm zijn. Zodra ze helemaal zijn afgekoeld gaat dit iets lastiger.
- Als ze allemaal geschild zijn maak je ze zo fijn mogelijk, door bijvoorbeeld een aardappel stamper of ze door een zeef te drukken. Je wilt geen klontjes meer hebben (geen staafmixer of blender gebruiken, dit veranderd de structuur van de aardappel en maakt het lijmerig).
Deeg
- Maak op je aanrecht blad (of ander glad en schoon oppervlakte, zo als een marmeren plank) een cirkel van 2/3 van de bloem, met daar naast de fijne aardappel. En in het midden van de bloem het rauwe ei. Voor de snelle onder ons, zorg er wel voor dat je aardappel niet meer te heet is, anders gaart je ei gelijk en dat wil je niet hebben.
- Meng dit alles door elkaar en voeg steeds wat bloem toe als het te vochtig is (uit mijn ervaring heb je zeker alle 300g bloem nodig, maar misschien zijn jouw aardappelen wel iets droger).
- Kneed het geheel niet te lang. Als het een deegbal is die niet meer overal aan blijft zitten is het goed! Als je te lang door gaat wordt het geheel taaier.
- Nu begint het vormen van de gnocchi, dit kan je op verschillende manieren doen, maar wat je ook doet, als je ze hebt gevormd haal ze dan nogmaals door de bloem en leg ze op een glad oppervlakte of op bakpapier dat nog extra is bestrooid met bloem. Anders plakt alles aan elkaar!
- Neem ¼ van het deeg en rol het tot een rol van ongeveer tot duimdikte. Je kan er nu stukjes afsnijden tot je een soort van kussentjes hebt, je zou dit ook tot bolletjes kunnen draaien, deze bolletjes zou je eventueel ook over een omgekeerde vork kunnen rollen dat er een patroontje op komt of je kan ze in je handpalm knijpen waardoor er weer een andere vorm ontstaat.
- Herhaal dit tot al je deeg is gevormd tot de vorm die je wilt.
Gnocchi koken
- Of je nou verse zelfgemaakte gnocchi gebruikt of uit de supermarkt, het koken werkt hetzelfde. Zodra de gnocchi drijft is hij gaar.
- Zet een grote pan met ruim water op en breng dit aan de kook. Zet ondertussen een vergiet of zeef klaar waar je zo dadelijk de gnocchi in kan doen.
- Zodra het water kookt, doe je een deel van de gnocchi in de pan (de hoeveelheid die je in een keer in de pan kan doen ligt aan de grote van de pan, neem ongeveer zoveel als dat er in een laag in de pan past).
- Schep zodra de gnocchi boven komt drijven de gnocchi in de zeef of het vergiet.
- Herhaal dit tot je alle gnocchi hebt gekookt.
- Gooi al het water uit de pan, doe daarna alle gnocchi weer in de pan en doe er een lekkere scheut olijfolie doorheen zodat het niet aan elkaar gaat plakken.
Gnocchi Saus
4 personen
Ingrediënten:
1 courgette
2 tomaten
2 sjalotjes
2 kleine rode uitjes
olijfolie
200 gram crème fraiche
250 gram paddenstoelen (in dit geval champignons en kastanje champignons)
peper en zout naar smaak
Benodigdheden:
Een scherp mes
Koekenpan
Roerlepel/roerspaan
Borden om op te serveren
1. Maak de uien schoon en snijd deze in blokjes.
2. Pak een grote koekenpan, doe hier een goede scheut olijfolie in en zet je pan aan op half hoog vuur of stand medium.
3. Zweet je uitjes aan in de olie tot ze glazig beginnen te worden.
4. Snij ondertussen de courgette en de paddenstoelen.
5. Zodra de uitjes glazig zijn voeg je de paddenstoelen toe in de pan.
6. Snij ondertussen de tomaten
7. Voeg de crème fraiche toe aan de ui, courgette en paddenstoelen.
8. Zodra de crème fraiche is ‘gesmolten’ en gemengd met de groenten voeg je als laatste de tomaten toe, hierdoor houden ze hun structuur.
9. Je saus is nu klaar, eventueel nog peper en zout toevoegen naar smaak. Je kan er voor kiezen om je gnocchi door de saus heen te doen of om dit los van elkaar te serveren.
10. En serveren maar! Heerlijk met een glas witte wijn, die je natuurlijk al open kan maken tijdens het koken!
Eet smakelijk en geniet van het koken!