
Met dit gerecht maak ik vaak indruk, terwijl het erg makkelijk is! De bereidingstijd is kort, alleen het wachten is lang. Maar dit is zo ontzettend lekker dat ik er elke keer weer punten mee scoor!
Lamsschouder met aardappelen en groenten
Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten:
Lamschouder van 1.4 / 1.5 kilo (ik koop dit bij Alattin, een geweldige Turkse slager/winkel)
Potje ansjovis van 80 gram
2 teentjes knoflook voor in de lam
3 mooie takken rozemarijn
2 verse knoflook bollen om te poffen in de oven
1 aubergine
1 courgette
6 paprika’s
1.5 kilo vastkokende aardappelen
scheutje olijfolie
peper en zout naar smaak
Benodigdheden:
Oven
Ovenschaal
Koekenpan
Mes
- Maak de 2 teentjes knoflook schoon en snij deze in kleine partjes. Maak het potje ansjovis open, laat het vocht hiervan in de ovenschaal uitlekken en snij alle visjes in de breedte doormidden (je kunt er eventueel 3 bewaren voor op het vlees als garnering). Haal de blaadjes van 2 takjes van de rozemarijn af. Voor de lamsschouder, maak met een scherp mes gaten in het vlees en vul elk van deze gaatjes vervolgens met een stukje knoflook, paar blaadjes rozemarijn en een halve ansjovis. Doe dit tot alles op is en de lamsschouder heerlijk gevuld is met al dit lekkers. Deze smaken trekken geweldig door het vlees en geven het een extra dimensie. Leg daarna de lamsschouder midden in de ovenschaal.
- Zet de oven nu aan op 160 °C, zodat deze kan voorverwarmen.
- Snijd de aardappelen in gewenste grote, let op, zorg dat alles ongeveer even groot is. Leg dit daarna naast de lamsschouder in de ovenschaal. Het lijkt veel maar het zal zodra het gaar begint te worden iets slinken omdat de stukjes minder stijf zijn.
- Leg de 2 verse knoflook bollen op de aardappelen in de schaal. En zet dit geheel voor 4 uur in de oven. Let op: als deze tijd voorbij is gaat de gevulde paprika nog een half uur samen met het lam, de aardappelen en de knoflook in de oven!
- Snijd ondertussen de kapjes van de paprika af en haal de zaadlijsten en het witte uit 4 van de paprika’s. Snijd de aubergine, courgette en de overige 4 paprika’s in kleine blokjes.
- Doe de fijngesneden groenten samen met een scheut olijfolie in de koekenpan en bak dit even aan. Vul daarna de 4 schoongemaakte paprika’s met de groente blokjes, je hebt hier meer voor nodig dan dat je denkt (vind je het te veel moeite om de paprika’s te vullen kun je het natuurlijk ook gewoon in blokjes serveren). Breng op smaak met peper en zout.
- Als de lam, aardappelen en knoflook 2 uur in de oven hebben gezeten, roer je de aardappels met een lepel om en draai je je oven schaal een halve slag in de oven.
- Nadat de lam, aardappelen en knoflook 4 uur in de oven hebben gezeten, schuif je met een lepel de aardappels naar de zijkant en zet je de gevulde paprika’s bij het geheel in de oven. Laat dit alles nog een half uur in de oven staan en je hebt een geweldige maaltijd!
Trek een lekkere fles wijn open (als je dat nog niet had gedaan) en genieten maar!