
Gezien mijn zware melkallergie is het voor mij altijd erg lastig geweest om lekker gebak te vinden. Op een dag was ik dat helemaal zat en ben ik gaan experimenteren met zuivelvrij gebak. Ondertussen heb ik een flink aantal recepten ontwikkeld die aan mijn kritische smaak voldoen. Deze pruimentaart is daar een goed voorbeeld van.
Oostenrijkse pruimentaart
Dit recept is voor 12 personen
Ingrediënten:
5 eieren (L)
100 gram poedersuiker
80 gram kristalsuiker
3 zakjes vanillesuiker
1 zakje bakpoeder
180 gram bloem
160 gram plantaardige margarine (of natuurlijk roomboter als u geen rekening hoeft te houden met melk allergie of intolerantie)
1 kilo pruimen
Benodigdheden:
2 grote mengkommen
Weegschaal
Spatel/pannenlikker
Bakjes om ingrediënten in af te wegen
2 glazen of theekoppen om de eieren in te scheiden
Klein scherp mesje
Oven
Bakblik of springvorm
Keukenpapier
Handmixer
Zeef
1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Laat de margarine op kamertemperatuur komen.
3. Meng de bloem en de bakpoeder.
4. Scheid de eieren 1 voor 1 in een glas, doe de eiwitten in een mengkom en de dooiers in het andere glas.
5. Doe de kristalsuiker bij de eiwitten en klop dit tot een stevig schuim.
6. Doe de margarine, poedersuiker en vanillesuiker in de andere mengkom en klop dit tot een gladde massa.
7. Voeg al kloppend de eidooiers 1 voor 1 toe aan de gladde margarine massa en blijf kloppen tot het een luchtige structuur heeft.
8. Spatel voorzichtig het eiwitschuim door de margarine massa tot het een luchtig geheel is.
9. Zeef de bloem in delen door het geheel en spatel dit voorzichtig door elkaar.
10. Stort het beslag in het met bakpapier bekleedde bakblik en verspreid het met de spatel over de gehele bodem.
11. Was, halveer en ontpit de pruimen en leg deze met de open kant naar boven voorzichtig in het beslag.
12. Bak de taart af in +/- 45 minuten.
13. Haal de taart uit de oven, zet hem op een rooster zodat er lucht onder kan en hij sneller afkoelt.
Zodra de taart is afgekoeld is het tijd om ervan te genieten succes!