
Stiekem wilde ik ook een pruimen taart maken maar toen ik hoorde dat Boris dat al zou doen heb ik een andere taart gekozen. Een iet wat heftige maar erg lekkere taart!
Walnoot karamel taart
Ingrediënten deeg:
300 gram bloem
200 gram boter
100 gram suiker
1 ei
Beetje zout
Ingrediënten vulling:
Voor het deeg:
Voor de vulling:
300 gram suiker
2 eetlepels honing
150 ml water
250 ml slagroom
20 gram boter
1 theelepel zout
250 gram walnoten
1 eidooier om je taart mee te bestrijken
Deeg maken:
Meng het geheel tot een glad deeg. Maak er een platte schuif en leg deze +-10 min in de vriezer. Vergeet het niet dan bevriest het en kan je er niets mee..
Vulling en taart afmaken:
Doe de suiker, de honing en het water in een pannetje (het liefst een pannetje met ronde kanten), zet je vuur zo laag mogelijk. Veel mensen (waaronder ik zelf) hebben niet heel veel geduld wat betreft karamel maken en zetten het vuur gauw te hoog, waardoor je kans hebt dat het verbrand of dat het gaat klonten.
Je mag absoluut niet roeren, ik wals af en toe met het pannetje en verschuif hem over het vuur zodat alle delen gelijk matig warm worden.
Nogmaals karamel maken kost geduld en dus tijd. Er wordt over het algemeen aangegeven dat het 15 – 20 minuten duurt, bij mij niet, dan duurt het toch echt dik een half uur.
Wanneer de karamel een bruinige kleur krijgt, kun je de slagroom erbij gieten. Doe dit ontzettend voorzichtig en met kleine beetjes. wanneer je slagroom bij de karamel doet kan dit gigantisch gaan spetteren en stomen, giet elke keer een heel klein beetje in je karamel en roer dit met een spatel voorzichtig door elkaar, is de slagroom opgelost doe je weer een beetje net zo lang tot je alle slagroom door de karamel hebt geroerd. nu kan het vuur uit en roer je de boter en het zout nog door de karamel. Hak de walnoten in stukjes (grof) en roer deze door de karamel. Laat de karamel af koelen tot deze lauw is.
Verdeel ¾ van het deeg over je bakvorm en zorg dat je een centimeter deeg over de rand laat hangen. Verspreidt de vulling over het deeg en gebruik het restant van het deeg om de taart af te dekken. Zorg ervoor dat er geen openingen zijn in het deeg, knijp de randen goed fijn. Bestrijk de bovenkant van de taart met de een beetje eidooier en prik als laatje een gaatje of drie in het deeg zodat hij stoom kan blazen. Heb je dit gedaan? Dan kan hij in de oven! Ongeveer 50 minuten op 180 graden